Kuka çekirdeğine manda boynuzu kakma olarak işlenmiş başparedir.
Kuka, çoğunlukla Hindistan ve Güney Amerika gibi tropikal bölgelerde yetişen ve çeşitli faydaları bulunan nadide bir ağaç türünün meyvesine verilen isimdir. Yapı ve görünüm itibariyle Hindistan cevizine benzer. İçinde büyük çekirdekleri bulunur. Nadirde olsa çekirdeksizleri veya tek çekirdeklileri görülebilmekte ve başpare yapımında bunlar kullanılmaktadır. Kuka yaş (taze- veya tam kurumamışken) işlendiğinde genelde çatlamalar görülmektedir bu nedenle en az iki yıl kurumuş kukalar kullanılır.
Kuka, sert yapısı itibariyle aynı zamanda çeşitli eşyaların ve takıların üretiminde de tarih boyunca sıklıkla kullanılmıştır.
Kuka ağacının bilinen en önemli faydası mikrop kovucu antiseptik özelliğinin bulunmasıdır. Bu özelliğinden dolayı ilaç sektöründe sıkça tercih edilmektedir. Ülkemizde kış tesbihi olarak da bilinen kukanın eldeki zararlı bakterileri yok ettiği kanıtlanmıştır. Bunların dışında kuka ağacının rahatlatıcı ve stres alıcı faydaları da bulunmaktadır. İklim şartları sebebiyle ülkemizde yetişmese de kuka ağacının ülke tarihimizdeki yerini incelediğimizde Osmanlı döneminde özellikle tıp alanında hekimler tarafından sıklıkla kullanıldığı görülmektedir. Hatta kuka kullanmayan hekimlerin saraya alınmadığı yönünde rivayetler de mevcuttur.